Om DCFTA, Ukraine og EU

Da Ukraines tidligere præsident Viktor Yanukovich i 2013, valgte at trække sig fra den nu berømte associeringsaftale med EU, og i stedet valgte at søge tættere bånd til Rusland, kunne han nok dårligt i sin vildeste fantasi have forudset de konsekvenser, hans kovending ville ende med at få.

Hans valg endte som katalysatoren der sendte gang i revolutionen på Majdanpladsen, og i sidste ende tvang ham på flugt til Rusland, mens en ny regering tog form i Kiev.

Aftalen står i dag som et lysende billede på, hvordan en stor del af landets befolkning ønskede tættere bånd til Europa og EU, og et opgør med korruptionen i landet.

Så hvad betyder denne DCFTA – eller Deep comprehensive free trade agreement – egentlig for Ukraine? Aftalen er, ifølge EU, et centralt værktøj til at bringe EU og Ukraine tættere på hinanden. Den fremmer tættere, stærkere økonomiske og politiske bånd mellem de to parter, mens den giver et ‘framework’ for at modernisere og styrke Ukraines handelsrelationer og økonomiske udvikling, ved at åbne op for nye markeder for Ukraine. Derudover har den til formål at harmonisere ukrainske love og regulativer med internationale og EU normer, så landet kan nyde godt af fordelene ved disse nye markeder.

Små og mellemstore ukrainske virksomheder har nu også muligheden for at modtage støtte fra EU’s SME Flagship Initative, der giver adgang til forskellige puljer til en værdig af omkring 200 millioner Euro. Altså endnu et godt eksempel på, hvordan DCFTA-aftalen har givet Ukraine flere og større muligheder inden for handel med resten af Europa. Ukraine er derudover også i gang med at harmonisere deres standarder inden for industrielle og landbrugsprodukter, så disse er på højde med EU’s.

Det er også værd at nævne hvordan europæiske virksomheder, med indførelsen af denne aftale, får langt bedre vilkår for at investere i Ukraine, fordi landets love og regulativer som nævnt nu bliver bragt op til EU-standard. Ukraine vil, som et led i aftalen, modtage makrofinanciel og teknisk støtte til netop at bringe disse regler og regulativer op til EU’s høje standarder.

Kigger man lidt mere langsigtet på udsigterne for aftalen, så forventes det at de små og mellemstore virksomheder vil kunne komme til at stå for en større del af landets BNP, på bekostning af større virksomheder under ledelse af oligarker. Handel var derudover også steget med 10%, allerede lidt over et år efter aftalens implementering, i 2017. Udsigterne for dens effekt på Ukraine ser dermed allerede positive ud, nu handler det bare om for Ukraine, at følge samme spor, for at sikre en fortsat stabil vækst og udvikling.

©2023 by MAFCON ApS. All Rights Reserved           

Log in with your credentials

Forgot your details?

Read previous post:
Interview med Morten Munk

Foråret er en tid der varsler forandring. Forandring har der også været rigeligt af i Ukraine, siden revolutionen på Majdan...

Close