Vind i sejlene for ukrainsk eksport

Ukraines eksport til EU og dets medlemslande er stødt stigende. Så simpelt kan det egentlig siges. Ret skal dog være ret, der går nok en rum tid, inden Ukraine bliver et stort eksportland. Man er stadig i gang med at definere sin eksportstrategi og afsøge nye markeder, men det til trods, har der kunne ses stødt fremgang det sidste års tid.

I 2017 steg Ukraines eksport af varer alene med hele 19%, mens der i samme år blev eksporteret for 17,5 milliarder dollars til EU-landene. Til sammenligning eksporterede Ukraine for 4 milliarder dollars til Rusland i samme periode. Dette er et fint billede på hvordan varestrømmen fra Ukraine nu er på vej vestpå mod EU og dets medlemslande, og på vej væk fra Rusland i øst, så man i Europa nu kan få glæde af deres høje kvalitet og lave priser. Derudover viser disse tal jo også på let forståelig vis, at handelsaftalen mellem Ukraine og EU virker. Varerne er nu på vej vest på, mens Ukraines eksport er stiger og stiger. Faktisk er antallet af ukrainske virksomheder der eksporterer til EU siden underskrivelsen af DCFTA’en blevet fordoblet, så antallet nu ligger på flere end 14.100.

Der er Især inden for eksport af fødevareprodukter en stor fremgang at spore. Sidste år var der en stigning på hele 38,2% fra samme periode i 2016. Især virker det til, at der et marked for ukrainsk korn i Europa, da der blev eksporteret for 1,4 milliarder dollars til EU. Ukraine har altid haft status som Europas kornkammer, så hvis Ukraine nu kan begynde at slå kapital af denne status, med hjælp fra europæisk partnere, så lover det godt for fremtiden – ikke kun inden for eksport af fødevarer, men for alle industrier i landet.

Det virker altså ikke som at tage munden for fuld, hvis man konkluderer at historien om ukrainsk eksport til Europa er ved at udvikle sig til en rigtig positiv historie. Det viser tallene trods alt. I første kvartal af 2018 steg eksporten til EU med hele 26,5%. Men som nævnt er der stadig nogle udfordringer: forældede regulativer, at finde nye markeder eksempelvis. Men det er uden for tvivl, at Ukraine nu er begyndt at nyde godt af samarbejdet med EU og Europa.

©2023 by MAFCON ApS. All Rights Reserved           

Log in with your credentials

Forgot your details?

Read previous post:
Kampen mod korruption

Kendere af Ukraine vil højst sandsynligt være enige i, at kampen imod korruption er en af landets største udfordringer. Dette...

Close